Zimny sosik musztardowy z ziarnami gorczycy. Ma lekki łagodny smak. Jest dobry do jajek na twardo, wędlin, ryb, mięs i wielu innych dań (smażonych, grillowanych i pieczonych). W sam raz na co dzień do posiłku, na imprezę lub na grilla.
Sos musztardowy polecam do…
** Jajek faszerowanych pieczarkami
** Złocistych ziemniaków z piekarnika
** Cukinii faszerowanej mięsem
** Placków ziemniaczanych ze słonecznikiem
Składniki:
- 100 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- po szczypcie soli i pieprzu
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/sos-musztardowy-przepis-na-sos-przepis-na-dip-300x241.jpg)
Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos możesz podawać od razu, ale najlepiej odstawić na minimum 20 minut, by składniki się przegryzły.
Inne dodatki do dań…
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2020/02/wege-obiad-marchewka-groszek-dodatek-do-obiadu-300x240.jpg)
😃😃😃